Звезден  дъжд се очаква тази нощ.  Пикът на метеорния поток

...
Звезден  дъжд се очаква тази нощ.  Пикът на метеорния поток
Коментари Харесай

Дъжд от падащи звезди тази нощ

Звезден  дъжд се чака тази нощ.  Пикът на метеорния поток Геминиди  ще бъде доближат  през нощта на 13-ти  против 14-и декември. 

Тази година Луната ще е във фаза на напредък, преди първата четвърт. Залезът на естествения сателит на Земята обаче ще настъпи в 23:34, което ще разреши наблюдения през втората половина на нощта. Така в четвъртък вечерта ще бъде доближат  максимумът на метеоритния поток  Геминиди .

Това е вторият по величина годишен метеорен поток в звездното небе. Условията тази година са доста положителни и звездите ще са забележими през нощта от петък до събота при ясно време. С просто око ще могат да бъдат забелязани до 100 " падащи звезди " на час.

Те са кръстени на съзвездието Близнаци  откъдето  идват " метеорите, място, което астрономите назовават радиант. Този зодиакален знак вечер е над източния, а заран - над западния небосвод.  

Обикаляйки към Слънцето, Земята пресича облака от парчета и по тази причина виждаме този метеоритен поток всяка година към една и съща дата. Геминидите се характеризират с огромния си брой, бляскавост, жълтеникав цвят и късите следи, които оставят зад себе си.  

Смята се, че  те произлизат от облаци частици, разхвърляни в галактическото пространство от метеорита 3200 Фаетон.   

Геминидите се “зараждат ” наоколо до звездата Кастор от съзвездието Близнаци, откъдето идва и името на метеоритния дъжд. Падащите звезди, обаче, ще се появяват във всички елементи на небето. Те са ярки метеори, постоянно болиди, по тази причина притеглят вниманието на мнозина фенове на звездното небе.Ако не съумеете да зърнете падаща звезда тази нощ, утехата е, че до края на годината ни чака още един ослепителен звездопад.

Последният метеоритен поток за 2018-а – е на  22-ри декември. Тогава в небето ще имаме опцията да зърнем до към 10 метеора на час. Според поверието, когато забележим падаща звезда, би трябвало да си намислим предпочитание и то ще се сбъдне.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР